Om Prosjektveiviseren
Dette er versjon 4.0 av Prosjektveiviseren, som ble lansert i november 2019
Se mer om hva som er nytt i denne versjonen under nyheter.
I venstremenyen finner du også kontaktinformasjon, et nyhetsarkiv, veiledning om tilpasning og bruk av Prosjektveiviseren, og informasjon om hva som finnes av kurs og verktøystøtte knyttet opp mot Prosjektveiviseren. Du finner også en artikkel om Prosjektveiviserens historie.
Nedenfor finner du versjonshistorikk for tidligere versjoner av Prosjektveiviseren:
Versjon 3.2 - februar 2019
|
Verson 3.1 - februar 2018
|
Versjon 3.0 - mai 2017
|
Versjon 2.6 - januar 2017
|
Versjon 2.5 - november 2015
|
Versjon 2.4 - desember 2014
|
Versjon 2.3 - juni 2014
|
Versjon 2.2 - mars 2014
|
Versjon 2.1 - desember 2013
|
Versjon 2.0 - desember 2012
Prosjektveiviseren ble fra nå den anbefalte prosjektmodellen for gjennomføring av digitaliseringsprosjekter i offentlig sektor.
Denne versjonen ga en mye klarere anbefaling til en strukturert styring av prosjekter. Modellen ble utviklet med inspirasjon fra den generiske prosjektledelsesmodellen PRINCE2® (PRojects IN Controlled Environments), men klart rettet mot digitaliseringsprosjekter. Dette ble gjort ved å vektlegge de temaene hvor forbedringspotensialet i norsk offentlig sektor ble oppfattet som størst, for eksempel vekt på god eierstyring og et aktivt forhold til de IT-politiske føringene i digitaliserings-rundskrivet.
Tanken med å knytte prinsipper og begrepsbruk i størst mulig grad til PRINCE2 var å oppnå en mest mulig helhetlig forståelse på tvers av offentlig sektor, og dermed en mer effektiv utveksling av erfaring og kompetanse mellom ulike prosjektmiljøer. I ettertid har det vist seg at dette i stor grad har gitt positive resultater.
Et annet viktig grep relatert til PRINCE2 var å fremheve linjeorganisasjonens viktige vurderinger av virksomhetens behov og mulige gevinster, ved å synliggjøre dette som en egen konseptfase før oppstarten av selve prosjektet. Dessuten ble gevinstrealisering vektlagt som et tverrgående tema, samt at linjeorganisasjonens oppfølging av gevinster også etter prosjektets avslutning ble synliggjort med en egen linjeeiet realiseringsfase.
Versjon 1.0 - 2009
En samlimg av beste praksis i form av eksisterende maler og eksempler fra virksomhetene, knyttet opp mot fasene i en generisk fasemodell.